- Lentila de contact cu Stelian Tănase - Bilanțul unui an tumultuos
- Claudiu Năsui (USR): „Creșterea taxelor este deja plănuită”
- Sfântul Ștefan, primul martir creștin, sărbătorit de creștini în a treia zi de Crăciun
- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
Guvernul României ar putea să primească vineri decizia în cazul Roșia Montană
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Guvernul României se confruntă cu o situație de mare tensiune în așteptarea deciziei privind despăgubirile ce trebuie plătite companiei canadiene Gabriel Resources în controversatul caz Roșia Montană. Potrivit surselor G4Media, verdictul crucial va fi comunicat vineri, punând capăt unei bătălii juridice ce durează de ani de zile și care a stârnit un val de reacții în întreaga țară.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a dezvăluit că Executivul are la dispoziție mai multe opțiuni pentru a acoperi datoria estimată la peste 2 miliarde de euro, inclusiv posibilitatea unei plăți în rate sau chiar o soluție nemonetară. Cu toate acestea, chiar și o eventuală contestație extraordinară de atac pare să aibă șanse reduse de succes, dată fiind natura definitivă și executorie a deciziei.
Povara financiară se agravează cu fiecare zi de întârziere, dobânzile acumulate la o sumă atât de mare fiind considerabile. Marcel Boloș a exprimat îngrijorări serioase cu privire la impactul pe care acest caz îl poate avea asupra bugetului țării, menționând că „valoarea despăgubirilor provoacă fiori oricărui ministru”.
În ciuda dificultăților, există și o speranță că decizia tribunalului ar putea să nu impună despăgubiri monetare, ci mai degrabă să oblige statul român să continue exploatarea la Roșia Montană. Această opțiune „nemonetară” ar fi preferată de ministrul Finanțelor, care a subliniat că ar fi mai ușor de implementat din punct de vedere al efortului bugetar.
Cazul Roșia Montană a ajuns în fața tribunalului de arbitraj al Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID), parte a Băncii Mondiale, după ce compania canadiană Gabriel Resources a susținut că statul român a expropriat investiția prin blocarea licenței de exploatare și politizarea procedurii de autorizare.